Полезно

15.12.2010

За какво служи маслото и как да направим правилен избор?

Колко е стойността на двигателя на вашият автомобил?

Помислете за това, защото живота на двигателя зависи до голяма степен от маслото което поставяте в него или с други думи можем да кажем, че маслото е жизнената сила на двигателя на автомобила.

За какво всъщност служи маслото в двигателя?

Очевидният отговор е, за да смазва. Формулирано по-точно, най-важната функция на маслото е да предотвратява прекия контакт между две метални повърхности. Това се осъществява посредством образуването ма маслен филм между контактуващите повърхности. Дебелината и свойствата на този филм зависят пряко от състава на маслото и условията на околната средата.

Втората много важна функция на маслото е да отвежда топлината, образувана при триенето на повърхностите, както и от други процеси в двигателя (горене, нагнетяване на въздуха).

Третата важна функция на маслото е да поема и задържа в суспензия различни вещества, образуващи се като странични продукти от работата на двигателя - нагар, окиси, киселини и тн. Това е основният показател по който се различават дизеловите от бензиновите масла, защото отпадните продукти при двата типа двигатели са доста различни. Например, към дизеловите масла се предявява повишени изисквания за неутрализиране на киселини, които в дизеловите двигатели се образуват в по-голяма степен, например от нафта с високо съдържание на сяра.
Почистващата функция на маслото се подобрява и става значително по-ефективна с използването на специални добавки.


Как да изберем подходящо масло?

Изборът на подходящо маслопреди всичко се състои в правилното разчитане на препоръката на съответния производител на автомобила, в сервизната документация. Всяко съоръжение има своята препоръка за необходимите изисквания, които моторното масло трябва да покрие, за да може да бъде вложено в разглеждания двигател.

Важно е да отбележим, че производителят на маслото не дефинира пробег , а евентуално го покрива или не в зависимост от стандартите и одобренията на които маслото отговаря- т.е неговите параметри. Условията на експлоатация и техническото състояние на транспортната единица също имат своето значение. Най-общо казано изборът на подходящото масло се състои в експлоатационни и вискозитетни изисквания.
 
Експлоатационно ниво – това е техническото изискване, на което маслото трябва да отговаря или да надхвърля, за да има оптимално поведение в агрегата. Ако избраното ниво е по-ниско от предписаното, износването ще е по-голямо и пакетите добавки в съответната рецептура няма да защитават многопосочно дадения двигател. Експлоатационното ниво се определя съгласно спецификации, най-масови от които са: API (Американски Петролен Институт) и АСЕА (Асоциация на Производителите на Европейски Автомобили);
Изискванията за двете спецификации са следните:
 
API

Тип двигател:
C
- Дизел 
S - Бензин

Натоварване: A, B, C, D, E, F......

 
Тип двигател Първи клас По-нови класове /година/
Бензин API SA API SF('80), SG('89), SH('92),
SJ('96), SI('02), SM('06)
Дизел API CA API CF-4('90), CG-4('95), CH-4('98),
CI-4('02), CJ-4('06)

*Тук е важно да отбележим, че по-високите нива покриват по-ниските нива, обратното е грешно! 

АСЕА

Тип двигател:
А
- Бензин
В - Леко натоварен дизел
С - Съвместими с PF и TWC
/DPF - дизелов партикулярен филтър; Т
WC - трипътен катализатор/
Е - Тежко натоварен дизел

Натоварване: 1, 2, 3, ..............
Година на въвеждане: 96, 98, 04.....07, ........
Съществуващи експлотационни нива:
Клас (А1/В1, А3/В3, А3/В4, А5/В5) за леки и лекотоварни, бензинови и дизелови двигатели.
Клас С, (С1, С2, С3, С4) масла с ниско съдържание на фосфор, сяра и сулфатна пепел - за бъдещи двигатели в това число леки и лекотоварни.
Клас Е, (Е1-96, Е2-96..........Е5-99, Е6, Е7) масла за дизелови двигатели на тежкотоварни автомобили, автобуси, трактори, строителна техника и др.

 

Вискозитетен клас – представлява абревиатура която носи информация при всесезонните масла за нискотемпературната течливост, кинематичен вискозитет и др. и е със следното тълкуване:
Летни масла: SAE 20, SAE 30…..SAE 50,SAE 60;
Зимни масла: 0W,5W,10W…..20W;
SAE – Съюз на автомобилните инженери
W- winter (зима)

 

Използването на едносезонни масла е обвързано с климата и като изключим много стара техника с голям разход, при съвременните автомобили е напълно неефективно и дори може да бъде опасно.


Всесезонни масла:
0W-30,..5W-40, 10W-40, 15W-50, ….
Всесезонните масла имат двойно означение от този вид, като числото преди знака W дава указания за нискотемпературните свойства на маслото. Колкото е по-малко това число, толкова по-подвижно е маслото при ниски температури и е по-лесно стартирането на двигателя. Числото след знака W дава указание за вискозитета на маслото при 100 градуса.

Спазването на изискванията на производителя ни гарантира безпроблемна работа на този агрегат в рамките на неговата експлоатация.
Много погрешно е да се избира масло по цвят или само търговска марка и вискозитет например 10W-40. Тази абревиатура в конкретния случай показва течливост на маслото, но по нея не винаги може да се съди за типа на маслото- синтетика, полусинтетика или минерално масло. Последното е състав на маслото. Вискозитетни класове: 0W-30, 5W-40 и т.н. вече носят смисъл и на качествен състав.
 
 
Относно избора на търговска марка, можем да кажем следното:
Всяка търговска марка, например IGOL, AVIA, 77 Lubricants...има своя продуктова гама.
Многообразието от продукти ни дава възможност да избираме от масла, покриващи различни изисквания в зависимост от конкретното приложение.
Сериите масла са обособени в различни категории, за да стане по-ясно ще дадем пример с моторното масло на френския производите IGOL.
Различните серии са насочени към различни двигатели. Например серията PROFIVE и PROCESS са насочени към леките и лекотоварните двигатели, PROTRUCK - тежкотоварни двигатели, да кажем за камиони, за селскостопански и строителни машини е серията PROLANDER, а за любителите на мотоциклетите е разработена серията PROPLUS.
Освен типа двигател, разбира се имат значение и годината на производство, типа на приложение и експлоатация, техническото състояние и условита на работа.
И за да сте сигурни, че правите най-добрия и ефективен избор, ние ви препоръчваме да се обръщате към нашите специалисти за компетентен съвет.
За да е свържете с нас може да използвате както телефоните посочени в сайта, така и формата ни на запитване.
Ние ще се погрижим да получите компетентен съвет в най-кратки срокове!